Taxa Auto de Timbru de Mediu va fi eliminată din 2017

Azi, 16 Decembrie 2016, preşedintele Klaus Iohannis a anunţat într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni, că va retrimite în Parlament legea privind anularea a 102 taxe, printre care şi taxa auto, lege promovată de PSD.

Ce înseamnă acest lucru pentru taxa auto? Având în vedere că pe 19 Decembrie 2016 actualul parlament își va încheia mandatul și că, după această dată, urmează aproximativ 2 săptămâni de validări pentru noul parlament și apoi votarea noului guvern, înseamnă că tehnic sunt șanse mici ca taxa auto să dispară de la 1 Ianuarie 2017. Căci, după ce noul parlament va retrimite preşedintelui Klaus Iohannis legea privind anularea celor 102 taxe, preşedintele trebuie să promulge legea (probabil va mai dura și aici cel puțin o săptămână), ca apoi să se publice în Monitorul Oficiual și apoi din acel moment să intre în vigoare.

Așadar, analizând realist situația, probabil taxa auto va fi eliminată cel mai devreme de la 1 Februarie 2017 sau poate chiar de la 1 Martie 2017.

Desigur că, până când legal taxa auto de timbru de mediu va fi eliminată, Ministerului Mediului va continua să perceapă această taxă prin ANAF. Asta înseamnă că va fi nevoie de calcularea taxei auto și de plata acesteia pentru a putea înmatricula un autovehicul până când taxa auto va fi eliminată – probabil începând din Februarie sau Martie 2017.

Dacă merită să așteptați până atunci singuri puteți afla calculând chiar acum Taxa Auto.

Ulterior, din 2017, parlamentul sau guvernul vor trebui sa emită o lege sau ordonanță de guvern prin care să se stabilească procedura și normele de recuperare a taxei auto plătite până la acea dată, inclusiv a celei de timbru de mediu. Probabil recuperarea taxei de timbru de mediu se va face de la 1 Iunie 2017 sau chiar de la 1 Ianuarie 2018 deoarece va fi nevoie de un efort bugetar serios pentru a returna toate taxele achitate. Și mai probabil returnarea taxelor auto achitate se va face în tranșe, ca și până acum și doar un proces în instanță va permite plata sumei întregi cu dobândă pe loc.

Momentan există o procedură stabilită pentru recuperarea taxelor auto achitate anterior Taxei de timbru de mediu. Mai multe detalii aici pentru Recuperare Taxa Auto. Tot aici veți găsi detalii privind recuperare taxei de timbru după ce eliminarea Taxei Auto de Timbru de Mediu va deveni lege.