Printr-o informare de presă din 13 Iunie 2016 Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor (MMAP) a luat act de Decizia Curții de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) din 9 Iunie 2016, cu referire la prevederile OUG 9/2013 privind timbrul de mediu pentru autovehicule. Totuși, multe televiziuni și publicații au catalogat imediat Taxa Auto de Timbru de Mediu ca fiind ilegală deși TAXA AUTO este deocamdată LEGALĂ având în vedere că o eventuală schimbare legislativă durează cel puțin câteva luni iar toată lumea va intra curând în vacanță până în Septembrie. Așadar, până la o schimbare oficială de legislație plata taxei auto de timbru de mediu este necesară și legală și NU puteți recupera taxa auto de timbru de mediu deja achitată căci nu există o lege și o procedură stabilită!
În fapt, conform Deciziei din 9 Iunie 2016, Curtea de Justiție a Uniunii Europene declară că NU se opune ca un stat membru să instituie o taxă pe autovehicule care se aplică autovehiculelor rulate importate cu ocazia primei lor înmatriculări în acest stat membru și autovehiculelor deja înmatriculate în statul membru respectiv cu ocazia primei transcrieri în același stat a dreptului de proprietate asupra acestora din urmă.
Totodată, Curtea se opune ca statul membru respectiv să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii.
Având în vedere aceste aspecte, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor a constituit, deja, un grup de lucru care analizează eventuala modificare a legislației existente, în concordanță cu reglementările naționale și europene în vigoare. Grupul de lucru va analiza inclusiv variantele de modificare a legislației, propuse și aflate în dezbatere în Parlamentul României.
După identificarea și implementarea soluției optime, care să respecte principiul ”poluatorul plătește”, Ministerul Mediului, Apelor și Pădurilor împreună cu partenerii guvernamentali (MFP, ANAF, MDRAP etc.) va stabili modalitatea prin care cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG 9/2013.
Așadar este posibil să asistăm peste cel puțin câteva luni la introducerea unui nou sistem de taxa auto ce va fi achitată ori în contravaloarea carburantului ori ca un impozit anual însă este important de notat că se prevede de pe acum că cetățenii își vor putea recupera sumele plătite în baza OUG 9/2013 – doar dacă actuala taxă auto va suferi modificări. ÎNSĂ este doar o posibilitate DACĂ taxa auto va suferi modificări și DACĂ se va stabili și o procedură de recuperare a taxei auto achitată. Dar cum trăim în România mai mult ca sigur că normele metodologice se vor adopta greu, probabil cu un an după modificarea actualei taxe auto.