Taxa Auto de Timbru de mediu este incompatibilă parțial cu legislația UE

Joi, 9 Iunie 2016, o hotarare a Curtii Europene de Justitie (CJUE) evidentiaza punctele slabe ale taxei auto de timbru de mediu. Cazul lui Vasile Budisan si intrebarile pe care le-a transmis Curtea de Apel Cluj catre CJUE reprezinta prima etapa spre constatarea nelegalitatii timbrului de mediu.

Cetateanul Vasile Budisan a achizitionat o masina din Germania pentru care a platit o taxa de timbru de mediu in valoare de 5.300 lei. Budisan s-a adresat ulterior Tribunalului Cluj cu o cerere prin care solicita restituirea taxei auto percepute de ANAF cu titlu de timbru de mediu. Tribunalul Cluj i-a respins actiunea insa dl. Budisan a mers mai departe. Astfel, Curtea de Apel Cluj a pus problema compatibilitatii timbrului de mediu cu articolul 110 din Tratatul de Functionare al Uniunii Europene (denumit pe scurt articolul 110 TFUE) si conform procedurilor legale pune niste intrebari esentiale catre CJUE pentru lamuriri suplimentare.

Curtea Europeana de Justitie a luat nota de solicitarile venite de la Vasile Budisan si Curtea de Apel Cluj si a concluzionat ca taxa auto de timbru de mediu include „ramasite” din fostele taxe auto aflate in vigoare in perioada 1 Ianuarie 2007 – 15 Martie 2013. Cu alte cuvinte CJUE constata ca, in anumite privinte, timbrul de mediu nu este compatibil cu legislatia europeana.

Desigur ca aceasta hotarare este un pas procedural si nu inseamna ca taxa auto in vigoare nu mai este valabila dar inseamna ca este posibil sa asistam in viitorul apropiat la noi modificari in ceea ce o priveste.