Taxa Auto de Timbru de Mediu eliminată de la 1 Februarie 2017

UPDATE: Preşedintele Klaus Iohannis a promulgat legea privind anularea a 102 taxe, printre care şi taxa auto. După publicarea acesteia in Monitorul Oficial ea urmează să intre în efect începând cu 1 Februarie 2017.

Așadar să așteptăm eliminarea taxei auto de timbru de mediu sau să achităm taxa auto și să o recuperăm ulterior? Desigur că aceste aspecte țin de preferințele fiecăruia însă dacă taxa nu e mare și ne grăbim să înmatriculăm definitiv o mașină atunci putem achita taxa auto și apoi să o recuperăm de la ANAF printr-o procedură ce va fi stabilită în câteva luni probabil. Dacă taxa auto e mică sau nu putem afla simplu folosind calculator taxa auto.

La data de 9 Iunie 2016, Curtea de Justiţie a Uniunii Europene a emis o decizie prin care statul român este obligat să restituie şi timbrul de mediu (taxa auto în vigoare) pentru maşinile la mâna a doua, după ce şi celelalte trei forme ale taxei au fost declarate nelegale. Impactul bugetar estimat de Guvern este de 6,5 miliarde de lei, scrie Ziarul Financiar.

Există și o mică posibilitate ca eliminarea taxei auto de timbru de mediu să se amâne peste termenul de 1 Februarie 2017 dacă legea va avea nevoie și de elaborarea unor norme de aplicare, lucru care ar putea întârzia efectele acestei legi până la cateva luni de zile.

Sfatul nostru este să calculați taxa auto și dacă aceasta nu e mare să înmatriculați rapid mașina.