Taxa auto de timbru în prețul carburantului?

Cristiana Palmer, ministrul Mediului, declara la începutul lunii Iulie 2016 că Guvernul lucrează la „o nouă variantă de taxă de timbru” iar românii care au plătit până acum această taxă de mediu o vor putea recupera pe cale administrativă în urma unei proceduri ce se va stabili ulterior adoptării noii taxe de timbru. Iată că a apărut pe surse, neoficial încă, prima variantă și anume de a introduce taxa auto de timbru de mediu în prețul final al carburanților, respectiv un adaos de 5 bani pe litru.

Desigur că rămâne de văzut cum o taxă care este achitată de unii și contestată de alții ar putea să se regăsească în prețul carburantului având în vedere că în România alimentează și autovehicule înmatriculate în alte state dar și autovehicule ce sunt scutite de plata acestei taxe precum cele ale instituțiilor publice sau cele istorice.

Deși pentru unii, introducerea acestei taxe de 5 bani per litru în prețul combustibililor auto ar fi binevenită cu siguranță vor exista voci și din partea celor care au achitat taxa auto dar și din partea producătorilor și importatorilor de autovehicule noi care vor contesta vehement această variantă.

Probabil, varianta finală ce se va lua în calcul va fi cea de plată anuală a taxei auto, o variantă de compromis față de versiunea actuală a taxei auto și de cea ieșită zilele acestea, pe surse, în presă. În acest fel vor exista mai puține acțiuni în instanță având în vedere valoarea redusă a taxei ce se va achita comparativ cu varianta actuală.

Taxa auto de timbru de mediu a intrat în vigoare în Martie 2013 şi prevede plata unei taxe la înmatricularea unui autovehicul nou pe teritoriul României, a unuia second-hand importat sau la schimbarea proprietarului maşinii deja înmatriculate, dacă nu a fost achitată în prealabil o taxă similară în România.