Înmatriculare în România fără plata taxei de timbru de mediu

Chiar se poate înmatricula în România un autovehicul fără plata taxei de timbru de mediu? Ei bine se pare că în județul Sălaj avem primul caz de acest fel din România.

Conform publicației Magazin Salajean, zilele trecute a fost realizată prima înmatriculare din România fără plata taxei de timbru de mediu. Magistraţii Tribunalului Sălaj au hotărât să oblige Serviciul Public Comunitar Regim Permise de Conducere şi Înmatriculare a Vehiculelor (SPCRPCÎV) din cadrul Instituţiei Prefectului Sălaj să înmatriculeze un autoturism fără plata timbrului de mediu. Aceasta este prima decizie de acest fel luată de o instanţă din România, după ce Curtea Europeană de Justiţie a declarat taxa de timbru de mediu neconformă cu legislația europeană.

În luna martie din acest an, un cetățean din jud. Sălaj, reprezentat de avocatul Iulia Costina, a chemat în judecată SPCRPCÎV Sălaj, solicitând înmatricularea unui Volkswagen 2DM, fără plata timbrului de mediu. În urmă cu câteva zile, Tribunalul Sălaj s-a pronunţat, obligându-i pe funcţionarii Serviciului să pună în circulaţie respectivul autoturism.

„În urma deciziei Curţii de Justiţie a Uniunii Europene, prin care s-a declarat că timbrul de mediu încalcă legislaţia europeană, acţiunea pe care am formulat-o a fost admisă. Astfel, se evită achitarea timbrului de mediu, cei care l-au achitat putând recupera suma tot printr-un proces în instanţă, de data aceasta împotriva ANAF, pentru aceleaşi motive”, a declarat avocatul Iulia Costina.

Contactat de publicația mai sus menționată, Remus Stanciu, şeful SPCRPCÎV Sălaj, a declarat că se aşteaptă ca tot mai multe persoane să solicite înmatricularea fără plata respectivei taxe. „Deocamdată, în Sălaj a fost realizată o singură înmatriculare de acest fel, însă mai avem în jur de 50 de cereri”, a precizat şeful SPCRPCÎV Sălaj, subliniind că, la acest capitol, Sălajul este codaş în ţară. „În timp ce în alte judeţe, această practică are vechime, la noi abia acum a început. Situaţia este derminată poate şi de lipsa de informare, dar şi de faptul că în Sălaj se aduc maşini ieftine, cu taxe mici”, a mai spus sursa citată.

Curtea Europeană de Justiţie a anunţat că nu se opune ca un stat membru să instituie o taxă pentru autovehiculele rulate, fie că sunt importate, fie că sunt deja înmatriculate în ţară. Se opune, însă „ca statul membru să scutească de această taxă autovehiculele deja înmatriculate pentru care a fost plătită, dar nu a fost restituită, o taxă în vigoare anterior declarată incompatibilă cu dreptul Uniunii”.

Așadar, Curtea Europeană de Justiţie condamnă aplicarea selectivă a timbrului de mediu, solicitând plata acestei taxe de către toţi poluatorii, inclusiv de către cei care utilizează maşini înscrise în circulaţie dar care nu au achitat această taxă. De aceea e posibil ca să avem cât de curând o nouă taxa de timbru de mediu ce se va achita anual sau va fi inclusă în prețul carburantului.

Totuși, dacă vreți să profitați de această portiță legală, ar fi bine să acționați în instanță în cel mai scurt timp serviciul de înmatriculări auto de care aparțineți căci în curând noua variantă a taxei auto probabil va fi 100% legală și nu va mai lăsa loc de interpretări!