Taxa Auto de Timbru de Mediu – Ilegală sau Legală? Află aici de ce este LEGALĂ!

Încă o știre din România ce vânează doar audiență a informat incorect cititorii la sfârșitul anului 2015 și i-a făcut să creadă că o formalitate juridică a facut TAXA AUTO de Timbru de Mediu ilegală. De fapt totul a pornit de la o Cerere de decizie preliminară formulată de Curtea de Apel Brașov prin care se solicitau lămuriri de la Curtea de Justiție a Uniunii Europene în legătură cu aplicarea Taxei Auto de Timbru de Mediu într-o speță și nicidecum în legătură cu LEGALITATEA acestei taxe!

La sfârșitul lunii Noiembrie 2015 au apărut în presă informații „noi” despre cât de ilegală este taxa de timbru de mediu ce se percepe la această oră în România. Însă cât de noi sunt informațiile apărute sau cât de prost este scris articolul original care, de fapt, citează o sursă sau alta vom vedea mai jos. Veți afla cum o știre veche de aproximativ un an, rescrisă după metoda „Copy și Paste” a pus pe jar o țară întreagă la sfârșitul anului 2015. Să vedem așadar – chiar este atât de ilegală taxa auto actuală și cât de nouă sau veridică este știrea bombă conform căreia taxa auto de timbru de mediu este ilegală?

O regulă simplă ne spune să verificăm orice știre din cel puțin trei surse independente. Asta am făcut noi însă mai întâi să vedem ce au făcut ziarele și televiziunile de „Breaking News” din România. La o simplă căutare pe Google Romania, folosind cuvintele „taxa auto ilegala” ne-a fost prezentată o avalanșă de știri ce au cam aceeași sursă toate:

Romania TV citează o știre scrisă de evz.ro ce citează la rândul său un articol scris de bmwclubmagazine.com.

bmwclubmagazine.com publică pe 24 Noiembrie 2015 un articol ce pune pe jar o țară întreagă deoarece este preluat pe data de 30 Noiembrie 2015 de evz.ro cu un titlu ce asigură o audiență pe măsură însă ce nu informează corect publicul. Articolul începe cu o frază tipică de tabloid – „Taxa de mediu sau “de poluare” pe care statul roman o încasează la înmatricularea maşinilor noi este ilegală, a stabilit iar Curtea Europeana de Justiție din Luxemburg.” dar NU precizează CÂND anume a (mai) stabilit acest lucru Curtea Europeana de Justiție din Luxemburg decât mai jos în articol: „Instanța europeană s-a pronunțat, marți, în speța Manea, chestionată fiind de Curtea de Apel Brașov, prin care Mihai Manea a reclamat faptul că pentru o mașină pe care a dorit să o aducă din Spania, statul i-a cerut achitarea timbrului de mediu. El a reclamat că pentru mașinile second-hand înmatriculate între 1.01.2007 si 1.01.2013 taxa este zero. Curtea a decis că Manea este într-o situaţie discriminatorie.”. Desigur că MARȚI poate fi pe 24.11.2015 însă poate fi orice zi de Marți căci articolul nu ne dă mai multe detalii!

Acum să vedem o posibilă variantă ORIGINALĂ a acestei știri ce a apărut în luna Aprilie din 2015! ziuanews.ro ne informa pe data de 17.04.2015 la ora 17:56 că „Timbrul de mediu este discriminator” și că „Instanţa s-a pronunţat, marţi, în speţa Manea, chestionată fiind de către Curtea de Apel Braşov.” Desigur că nu e vorba de nicio coincidență căci și aici este invocată ziua de Marți însă fără a specifica data exactă.

Ei bine nu vă vom mai lăsa în suspans și vă vom spune că Marți, 10 Februarie 2015, conform Curții de Justiție a Uniunii Europene s-au formulat Concluziile Curții de Justiție a Uniunii Europene și pe data de 14 Aprilie 2014 (tot Marți) s-a emis Hotărârea Curții de Justiție a Uniunii Europene în cazul Mihai Manea împotriva Instituția Prefectului județul Brașov – Serviciul Public Comunitar Regim de Permise de Conducere și Înmatriculare a Vehiculelor privind ÎNSĂ o simplă chestiune de aplicare a acestei taxe și NU a legalității ei! Așadar e vorba de o știre veche de la ÎNCEPUTUL anului 2015 și nicidecum de o știre „bombă” de la sfârșitul anului 2015!

Pe scurt este vorba doar de un răspuns la o Cerere de decizie preliminară formulată de Curtea de Apel Brașov (România) și a făcut ca o informație veche de aproape un an de zile să devină ȘTIRE BOMBĂ și să ne determine să tragem concluzia pripită că Taxa Auto este ILEGALĂ.

Concluzia logică este că în forma actuală TAXA AUTO de Timbru de Mediu este LEGALĂ deoarece în prezent se aplică unitar pentru orice proprietar de autovehicul ce nu are taxa de timbru de mediu plătită atunci când se solicită înmatricularea în România.