„Timbrul de mediu este ilegal, trebuie abrogat!” – afirmația aparține chiar ministrului Mediului, Cristiana Pasca Palmer, fiind prezentă la deschiderea Salonului Auto București și Accesorii (SAB), la Romaero Băneasa, azi 20 Octombrie 2016.
Se pare că zilele sunt numărate pentru actuala formulă de calcul de taxa auto de timbru de mediu. Dacă inițiativa PSD de eliminare a 102 taxe va fi votată și promulgată și dacă PSD va avea majoritate în noul legislativ atunci Taxa de timbru de mediu va fi eliminată de la 1 Ianuarie 2017. Aceasta este una dintre variantele prin care vom scăpa de această taxă.
Iar dacă următorul guvern, va fi tehnocrat sau de la PNL, se ia în calcul modificarea actualei taxe de timbru de mediu deoarece „el este ilegal, la fel cum au fost și celelalte dinainte. Este ilegal – așa a fost declarat de Curtea Europeană de Justiție a Uniunii Europene (CJUE) – și mai are o problemă timbrul actual: și anume că el, de fapt, nu taxează corect poluarea. Conceptul unui timbru de mediu ar trebui sa fie un timbru de poluare, care să taxeze poluarea pe principiul poluatorul plătește”, a mai declarat ministrul mediului, membru al unui guvern tehnocrat.
Insă dacă Timbrul de mediu va fi abrogat sau eliminat e posibil să apară o nouă taxă, probabil mai avantajoasă dar care va fi achitată de toți cei care poluează mediul. Ministrul mediului, Cristiana Pasca Palmer explică: „Una dintre variantele pe care noi am luat-o în calcul – Ministerul Mediului a propus-o chiar Grupului de Lucru – a fost o taxare a consumului de combustibil, că atunci fiecare este taxat în mod echitabil în funcție de cât rulează și de cât consumă. Deci un pachet în doi piloni. Pe de-o parte o taxare a combustibilului, cu o suma mică de fapt, foarte mică, care s-ar fi regăsit într-un impact de 2 lei pentru un plin de combustibil. Și un pilon de impozitare diferențiată, pentru că noi nu impozităm diferențiat în funcție de norma de poluare a motorului. S-a discutat foarte mult în acest Grup de Lucru, pentru că sunt foarte multe considerente de luat în discuție (…). Și din punct de vedere economic, și din punct de vedere al taxării, și din punctul de vedere al posibilului impact pe care o astfel de măsură ar putea să-l aibă în alte zone economice”.
Cristiana Pasca Palmer a mai declarat că „Timbrul de mediu, poate ați văzut, este o propunere a domnului Dragnea să se excludă, să se taie, practic, 102 taxe. Din păcate și timbrul de mediu a fost inclus pe această listă. (…) Pentru mine este o decizie justificată dacă ne gandim la principiul că trebuie să reducem taxele pentru populație. Dar, pe de altă parte, eliminarea timbrului de mediu, în forma actuală, fără să punem altceva în loc, are consecințe nefaste atât pentru instituția Fondului de Mediu, din care finanțăm toate aceste programe: Rabla Plus, Rabla Clasic, (…) Casa Verde. Vorbim de 1,2 miliarde lei care sunt în programe în derulare, în clipa de față, la Fondul de Mediu (…) Eliminând timbrul de mediu actual, noi nu mai avem niciun fel de taxare a poluării. Iar asta va rezulta într-o creștere și mai mare a problemei poluării aerului, unde deja suntem într-o situație de infringement. Deci lucrurile acestea trebuie analizate la nivel sistemic, nu așa ca o decizie electorală, să spunem. Poți să dai impresia ca repari o situație acum, dar de fapt să creezi mult mai multe probleme în altă direcție”.
Așadar Timbrul de mediu va fi eliminat cât de curând însă cel mai probabil înlocuit cu altă sau alte taxe ce vor sprijini programe de mediu și ce vor contribui la returnarea taxelor auto ilegale calculate de ANAF atâția ani la rând. În acest sens ministrul mediului ne mai spune că: „Rambursarea banilor contribuabililor se face tot din bugetul Fondului de Mediu, care este alimentat de această taxă. Pentru returnarea banilor există deja sistemul pus la punct. (…) Oamenii practic doar se duc la ANAF cu un dosar. Singura diferență, importantă de altfel, este că nu se poate returna întreaga sumă. Nu ar putea să suporte bugetul Fondului pentru Mediu. (…) Avem aproape patru miliarde lei care trebuie returnați, iar bugetul Fondului pentru Mediu a fost anul acesta de circa 800 milioane lei. Deci nu se poate fizic!”.
Totuși, precizăm că până la o modificare sau eliminarea a actualei taxe auto de Timbru de mediu ea este legală (încă), se calculează de ANAF și trebuie plătită pentru a înmatricula un autovehicul în România!